fbpx

Stalufor concepten in bouwbeslag BV

Specialist Willy over de spuitcabine

Inmiddels werken wij bij Stalufor alweer een paar jaar met onze eigen spuitcabine. Willy Hurkx is bij ons de spuitcabine-expert. Hij is iemand die graag zijn kennis deelt. Hoe hij dit doet, en hoe hij ervoor zorgt dat een hoge kwaliteit gewaarborgd kan worden, vertelt hij u hieronder graag zelf.

Voordelen van de spuitcabine

“Sinds we werken met de spuitcabine hebben we dit proces in eigen hand genomen”, begint Willy. “Voorheen was spuitwerk iets dat we uitbesteedden, met als gevolg een levertijd van zo’n 4 tot 6 weken. Nu kunnen we veel sneller leveren; doordat we bouwbeslag en hang- en sluitwerk zelf in huis hebben kunnen we ook snel inspringen op dringende klantvragen.”

De lak die we hanteren is gecertificeerde watergedragen lak van Duthoo: milieuvriendelijk, en ook veilig op te slaan doordat er geen oplosmiddelen in zitten. “Alle lakken brengen we zelf in de juiste kleurverhouding”, vertelt Willy.  “We kunnen alle RAL-kleuren maken, maar daarnaast ook de kleuren op poedercode van de coating-fabrikanten waar alle grote systeemhuizen mee werken. In onze spuitcabine kunnen we veel uiteenlopende formaten verwerken; van kleine schroefkopjes tot lengtes aluminium van 2,5 meter en zélfs lakreparaties aan kleine gevelelementen.

Het meeste dat we spuiten is aluminium, maar we werken ook met andere materialen: met name kunststof maar ook zamac, staal, rvs, pvc, en hout. Niet alleen producten uit ons eigen assortiment, maar ook van de klant.”

Kleuren clusteren

Het bereiken van de juiste kleurverhouding is een proces dat zeer nauw komt; een druppel te veel of te weinig kan al fataal zijn. “Daarom is het hanteren van een strakke planning essentieel”, weet Willy. “Hoe groter de batch die je aanmaakt, hoe minder kans er is op afwijking. Je moet er dan echter wel voor zorgen dat je ook vooruit kunt. Gangbare RAL-kleuren zoals 9005 en 7021 maak ik per kilo aan, maar vooral bij minder voorkomende kleuren moet je niet te veel aanmaken. Zo veel mogelijk clusteren per kleur dus.”

Willy is overigens niet de enige medewerker die in de spuitcabine werkt. “We zijn enkele weken geleden een opleidingstraject begonnen”, legt hij uit. “Mijn doel is daarmee zorgen dat iedere logistieke medewerker op hetzelfde niveau komt te zitten en een uniforme werkwijze hanteert, zodat we een continue kwaliteit kunnen waarborgen.”

Blijven verbeteren

Ondertussen is het voor Willy de uitdaging om zichzelf te blijven verbeteren op het gebied van kleurtolerantie en efficiëntie. “Je werkt met een bandbreedte aan tolerantie waarbinnen een kleur acceptabel is”, aldus Willy. “Het is het streven om die marge steeds kleiner te maken. Efficiënt werken (clusteren) hoort daar dus ook bij.”

Met een steeds breder wordend assortiment, en de toenemende vraag van onze relaties om uitzonderlijke producten te lakken, is het ook een uitdaging om alles te kunnen blijven spuiten. “Zo’n 20% van de producten die we spuiten komt niet uit ons eigen assortiment”, legt hij uit. “Wanneer ik een verzoek krijg om iets nieuws te spuiten en ik twijfels heb, zal ik nooit direct ‘nee’ zeggen; liever test ik het eerst. Gelukkig ga ik uitdagingen nooit uit de weg; een tevreden klant is tenslotte waar je het voor doet.”

< Terug naar Nieuws
Wilt u meer weten?
Neem dan contact op via:

Catalogus